Հատված
Մուրաբան մրգերից պատրաստված պահածո է՝ համեղ աղանդեր: Պատրաստի մուրաբայում պտուղները պետք է լինեն եփված, սակայն չքայքայված, ամբողջական կամ կտրատած կտորներով, օշարակը՝ մածուցիկ, բայց ոչ դոնդողանման։ Առավել լայն տարածում ունեն ծիրանի, սալորի, խնձորի, հաղարջի և որոշ տարածաշրջաններում՝ մանգոյի մուրաբաները, որոնք աչքի են ընկնում ինչպես երկարադիմացկունությամբ, այնպես էլ բուժիչ հատկություններով: Բոլոր պտուղները բացի ընկույզից, պետք է լինեն լրիվ հասունացած, սակայն ոչ գերհասունացած։ Խակ պտուղների օգտագործումը բերում է եփման ժամանակ պտուղների ծավալի փոքրացման և դրա հետևանքով պատրաստի մթերային ելքի փոքրացման։ Բացի այդ թերհասունացած հումքը, որը հարուստ է պեկտինով (սև հաղարջ, գետնամորի) առաջացնում է օշարակի ժելեացում։ Կանաչ հունական ընկույզը մուրաբայի եփման համար օգտագործվում է կաթնամոմային հասունացման շրջանում։ Վարդի մուրաբան պատրաստվում է ոչ լրիվ բացված ծաղիկների թերթիկներից։ Հոնի կորիզի զանգվածը չպետք է գերազանցի պտղի զանգվածի 30 %-ը։
Գրականության ցանկ
1. Աղաջանյան Ժ. Գ., Պահածոյացման տեխնոլոգիա. Դասագիրք ՀՊԱՀ տեխնոլոգիական մասնագիտությունների գծով / Ժ.Գ. Աղաջանյան, Խմբ. Ա.Ա. Ֆահրատյան, նախաբանը Վ.Ն. Յավրույանի. — Եր.: ՀՊԱՀ , 2011:
2. ГОСТ Р 51934-2002 «Варенье. Общие технические условия».
3. ГОСТ Р 52817-2007 «Джемы. Общие технические условия».
4. ГОСТ Р 53118-2008 «Повидло. Общие технические условия».
5. Григорьева А.И Сенсорный анализ продовольственных товаров / А.И. Григорьева // лабораторный практикум, ВСГТУ.-Улан-Удэ.- 2005
6. А.Х.Волков, Э.К.Папуниди, Товароведение и экспертиза качества плодово — ягодных кондитерских изделий, Казань – 2016:
7. Донченко Л.В., Безопасность пищевой продукции / Л.В., Донченко В.Д.,Надыкта // М.: Пищепромиздат.- 2001.
8. Елисеева Л.Г., Товароведение однородных групп продовольственных товаров / Л.Г. Елисеева, Т.Г. Родина, А.В. Рыжакова // М.: Издательскоторговая корпорация «Дашков и К°»,2013. —930 с.
9. Карташова Л.В., Товароведение товаров растительного происхождения / Л.В. Карташова, М.А. Николаева, Е.Н. Печникова Е.Н. //М.: Деловая литература.- 2003.