Հատված
Քիմիական տարրերի շարքում բազմաթիվ աղատեսակներ շատ կան, բայց մարդու համար անհրաժեշտը քլորի նատրիումական կոչվող բյուրեղացած աղն է՝ բաղկացած 39,4 % նատրիումից ու 60,6 % քլորից: Այն ամբողջովին և՛ սառը, և՛ տաք ջրում։ Աղը ոչ միայն սննդի մեջ է օգտագործվում, այլև արդյունաբերության տարբեր բնագավառներում, օրինակ՝ կաուստիկ սոդայի, օճառի, թղթի և շուրջ 14000 այլ անհրաժեշտ նյութերի արտադրության ոլորտում:
Գոյություն ունեն աղի մի քանի տեսակներ`
- սովորական կերակրի աղ, որով պատրաստվում է սնունդ,
- աղ / էկստրա/, այն հիմնականում օգտագործվում է աղցանների համար,
- ծովի աղ, որն օգտագործվում է ձկների պահեստավորման համար,
- յոդացված աղ, այս տեսակը պարունակում է յոդ, որը խիստ անհրաժեշտ է վահանաձև գեղձի ֆունկցիայի համար,
- սև հավայան աղ, այն հիմնականում օգտագործում են նապաստակի մսի մշակման համար:
Երկրագնդի ամենաաղի լիճը գտնվում է Իսրայելում: Այն կոչվում է Մեռյալ ծով և չնայած Սևանա լճից էլ փոքր է։ Այն ծովի մակերևույթից 400 մետր ցածր է: Մեռյալ ծովի ջրերում բացարձակապես գոյություն չունի կենդանական կամ բուսական աշխարհ։ Աղի խտությունը շատ մեծ է (25 %), որ լողացող մարդը չի սուզվում, այլ կարող է անգամ ջրի վրա պառկած թերթ կարդալ։
Գրականության ցանկ
- Агапкина Т. Л., Славянские древности: Этнолингвистический словарь : в 5 т. / под общ. ред. Н. И. Толстого; Институт славяноведения РАН, М., 1999, Т. 2.
- Բեդիրյան Պ., Դարձվածաբանական բառարան, Երևան, 2011:
- Սիմոնյան Լ., Հովհաննիսյան Կ., Մատաղը ժողովրդական սրբավայրում, Աստվածաբանության տարեգիրք, 2017:
- Մկրտչյան Ս., Հայոց տոնածիսական մշակույթ, Երևան, 2016:
- Բդոյան Վ., Հայկական աղամաններ, Երևան, 1986:
- Մելիք-Փաշայան Կ. Վ., Անահիտ դիցուհու պաշտամունքը, Ե., 1963:
- Լալայան Ե., Բորչալուի գավառ, Ա Հ, գ. X, Թիֆլիս, 1903:
- Ճանիկյան Հ., Հնությունք Ակնա, Թիֆլիս, 1985:
- Լալայան, Վասպուրականի ազգագրությունը, ԱՀ, գ. XX, Թիֆլիս, 2, 1910:
- Կարագեոզեան Յովհ., Սեպագիր տեղանուններ, Ե., 1998: