Հատված
Կենդանիների և մարդու մարսողական օրգանների ամբողջությունը իրականացնում է սննդի մեխանիկական և քիմիական մշակումը, սննդանյութերի ներծծումը, կղանքի ձևավորումը և հեռացումը, օրգանիզմն ապահովում անհրաժեշտ էներգիայով ու կառուցվածքային նյութերով: Ցածրակարգ կենդանիները մարսողական չունեն: Նախակենդանիներին բնորոշ է ներբջջային մարսողությունը, իսկ պարզագույն բազմաբջիջ օրգանիզմներն ունեն հատուկ մարսողական բջիջներ: Աղեխորշավորների ստամոքսային խոռոչը և տափակ որդերի առաջնաղին ու ետնաղին արտաքին աշխարհի հետ հաղորդակցվում են միայն բերանային անցքով:
Գրականության ցանկ
1. Ս. Սիսակյան, Ընդհանուր և բժշկական կենսաբանություն, Երևան, 2004
2. Հակոբյան Ն. Ս., Հակոբյան Ա. Ն. Բարձրագույն նյարդային (հոգեկան) գործունեություն, Երևան, 2005
3. Винников Я․ А․, Цитологические и молекулярные основы рецепции․ Эволюция органов чувств, Л․, 1971, с. 72. Вавилов С․ И․, Глаз и солнце, 10 изд․, М, 1981
4. Смирнов В. М., Будылина С. М. Физиология сенсорных систем и высшая нервная деятельность. Учебное пособие для студентов высших учебных заведений. Москва, Академия, 2003
5. https://ysmubooks.am/uploads/4_Մարսողական_համակարգ.pdf